prednison; prednisolon; metylprednisolon

prednison; prednisolon; metylprednisolon

prednison; prednisolon; metylprednisolon

Název léčiva

Prednison; Solu-Medrol

Kategorie

ledviny;plíce;játra;srdce;

Mechanismus účinku

Steroidy významně ovlivňují celou řadu systémů v lidském organismu.
Jejich hlavním imunosupresivním účinkem je potlačení množení a aktivace
lymfocytů, zasahují však i do řady regulačních mechanismů a omezují i působení dalších buněk bílé krevní řady. Omezují tvorbu protilátek.

Podávání

Steroidy se neužívají samostatně, ale většinou v kombinaci s cyklosporinem nebo tacrolimem, a často pouze v prvních měsících po transplantaci.

Vedlejší účinky

Steroidy zvyšují riziko infekcí a snižují zánětlivou reakci organizmu. Mohou ovlivňovat náladu, a to jak ve smyslu větší nervozity a napětí, tak i ve smyslu útlumu a deprese. Mohou vyvolat stavy zmatenosti. Dále mají řadu nežádoucích účinků na látkovou přeměnu: zvyšují hladinu krevního cukru a mohou vyvolat vznik nebo zhoršení cukrovky, vedou ke zvyšování krevního tlaku a zvyšování koncentrace tuků v krvi. Zvyšují ztrátu kostní hmoty a jejich delší podávání může vést ke vzniku osteoporózy a snadnějšímu vzniku zlomenin kostí. Vyvolávají chu k jídlu a vedou ke zvyšování váhy. Vedou rovněž ke zvýšenému ukládání tuku do oblasti břicha a hrudníku. Mohou zapříčinit také kožní problémy, zejména zeslabování a zvýšenou zranitelnost kůže a dále vznik strií (pajizévek) na kůži břicha, hýždí a na stehnech.

Dodatečné informace

Informace o užití kortikosteroidů po

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.